Veelgestelde vragen

 • Wat is de verenigingsbox?

  De Verenigingsbox is een hulpmiddel voor verenigingen om zelfstandig te werken aan een sterke en veilige vereniging. Een vereniging waar iedereen zich thuis voelt en met plezier sport!

  De verenigingsbox hoort binnen het grotere actieplan Naar een veiliger sportklimaat.

  Met de inhoud van deze Verenigingsbox kan je vereniging met meer gemak:

  • beleid ontwikkelen;
  • activiteiten plannen;
  • instrumenten inzetten.
 • Voor wie is de Verenigingsbox?

  De verenigingsbox is zo gemaakt dat verschillende doelgroepen binnen je vereniging er direct mee aan de slag kunnen. Want: iedereen heeft in zijn eigen rol invloed op het stimuleren van een plezierig en veilig sportklimaat.

   Op deze website vind je hulpmiddelen voor:

  • Bestuurders
  • Trainers/coaches/begeleiders
  • Arbitrage/scheidsrechters/juryleden
  • Sporters
  • Ouders
 • Wat zit er in de Verenigingsbox?

  De Verenigingsbox helpt je om direct aan de slag te gaan met het bevorderen van een veilig en plezierig sportklimaat. Dat doen we door verschillende thema’s die spelen op dit gebied toe te lichten. Denk bijvoorbeeld aan het maken van beleid over sportiviteit en respect, hoe begeleid je kaderleden op een goede manier, of hoe ga je met de ouders op jouw vereniging om? Wat betekent het? Hoe ga je met een thema om? Welke tips en trics zijn er? Bij elk thema zijn er op de website verschillende praktijkvoorbeelden te zien. Laat je inspireren door deze praktijkvoorbeelden en kijk hoe andere verenigingen of andere sporten iets hebben aangepakt.

 • 5 tips bij het gebruik van de Verenigingsbox

  Kies wat past bij jullie sportvereniging.

  Een standaardvereniging bestaat niet. Elke vereniging kent een uniek verenigingsgevoel

  en een unieke eigen cultuur. Elke vereniging heeft andere doelstellingen, een ander ledenbestand en is anders georganiseerd.

  Kies uit deze Verenigingsbox daarom wat past bij je eigen vereniging. Focus op de vraag: hoe kunnen wijzelf als vereniging het beste een veilig sportklimaat bevorderen? Gebruik www.verenigingsbox.nl als inspiratiebron. Doe je voordeel met de tips en voorbeelden en pas ze gerust aan waar nodig. 

  Zorg altijd voor draagvlak onder alle leden

  Ga je nieuwe instrumenten bij je vereniging introduceren? Vergeet niet om altijd ook draagvlak te creëren bij je leden. Draagvlak is van groot belang voor het slagen van nieuw beleid.

  Gouden regels:

  • Betrek iedereen zo veel mogelijk bij de ideevorming en uitwerking.
  • Houd sterk rekening met degenen die iets straks in de praktijk gaan uitvoeren. Van hen wordt extra inspanning gevraagd. Dit kan op weerstand stuiten.
  • Benadruk altijd de winst die iets gaat opleveren: met een preventief instrument win je uiteindelijk ook tijd.


  Stem initiatieven op elkaar af

  Wil je duurzaam werken aan een veilig en plezierig sportklimaat binnen je vereniging? Dan is het belangrijk dat initiatieven geen ‘los zand’ zijn. Zorg daarom dat alles wat je doet onderdeel is van een helder en samenhangend beleid. Stem activiteiten af met anderen. Hoe beter dat gebeurt, hoe effectiever je inzet. 

  Verbind verschillende doelgroepen

  De Verenigingsbox is zo gemaakt dat verschillende doelgroepen binnen je vereniging er direct mee aan de slag kunnen: bestuurders, trainers, coaches of andere begeleiders van sporters, de arbitrage, sporters, maar ook ouders. Zorg dat de verschillende groepen met elkaar in contact komen. Verbind ze. Denk bijvoorbeeld aan een scheidsrechter bij een avond voor trainers of coaches. Een trainer bij een avond voor ouders. Een bestuurder bij een spelregelavond. Zo zorg je dat iedereen zich beter in elkaars rol kan inleven en werk je nog effectiever aan een veilig sportklimaat.

  Communicatie is de sleutel tot succes

  Hopelijk inspireert deze box je vereniging om allerlei prachtige initiatieven te ontwikkelen, zodat een veilig sportklimaat een blijvende plaats krijgt binnen het verenigingsbeleid. Bedenk bij alles wat je gaat doen: heldere communicatie is de sleutel tot succes!