Waarom communiceren over sportiviteit en respect?

Een vereniging goed leiden komt altijd neer op de volgende drie stappen:

1. beleid maken;
  2. activiteiten organiseren;
  3. communiceren over het beleid en de activiteiten.

Net als bij alle andere thema’s begint sportiviteit en respect bij het bepalen van een duidelijke ambitie: waar staan we nu en wat willen we bereiken? Vervolgens kies je met welke activiteiten je deze ambitie wilt verwezenlijken. Daarna communiceer je over je beleid en je activiteiten binnen en buiten je vereniging.

Met communicatie creëer je draagvlak, schep je duidelijkheid en kun je mensen in beweging krijgen. Ook voor de uitstraling van jouw vereniging is het belangrijk om externe partijen (bezoekende verenigingen, sponsoren, gemeente, andere sportverenigingen, lokale media of je bond) op de hoogte te houden van zaken die voor je vereniging belangrijk zijn.

Wanneer je vereniging zich duidelijk profileert op het gebied van sportiviteit en respect, heeft dit vaak een gunstig effect op het ledenaantal en op je relatie met gemeente en sponsoren.

Hoe communiceer je over sportiviteit en respect?

Stap 1. Bereid je communicatie voor

• Bepaal je doelstelling: waar stáát je vereniging voor op dit vlak?
  • Wat zijn de belangrijkste doelstellingen en kernactiviteiten?
  • Bij welke doelgroepen wil je welke informatie onder de aandacht brengen? Is dit vooral intern gericht (eigen achterban) of extern (bezoekende verenigingen, sponsoren, gemeente, lokale media of je bond)?

Stap 2. Kies je communicatiemiddelen

Kies steeds de goede mix van communicatiemiddelen, bijvoorbeeld:

• website;
  • verenigingskrantje;
  • social media (zie Social media);
  • competitie- of programmaboekje;
  • mededelingenbord;
  • welkomstbord;
  • bordjes in de kleedkamer;
  • welkomstbrief voor bezoekende verenigingen (zie Ontvangst op de vereniging);
  • (nieuws)brieven aan eigen leden of externen;
  • boarding;
  • posters;
  • kleding; enzovoort.

Stap 3. Deel je successen!

Belangrijke uitgangspunten voor een goede communicatie zijn:

• Laat zien wat je doet.
  • Vier en deel je successen.

Jouw sportbond maakt graag zichtbaar wat verenigingen doen om sportiviteit en respect te bevorderen. Heb je een goed voorbeeld? Deel het met je bond en andere verenigingen!